27 Temmuz 2016 Çarşamba

Fahrenheit 451 / Kitap Yorumu


Zamanı belli olmayan bir dönemde itfayecilik artık yangın sondurmekten ziyade, kitap ve zararlı materyalleri yakma mesleği haline gelmiştir.  İnsanların kendilerini mutlu gördüğü, düşünmenin fuzuli  ve zaman kaybı sayıldığı bir dönemden bahsediyoruz. Mesela aile bağlarının  çok zayıf olduğu,  aile içinde düşüncelerinin rahatça paylasilamadigi, korkunun egemen olduğu bir karanlık çağ !!


Bu çağda Montag diye bir itfaiyeci birgün mahalleden ise yürürken Clarisse adında bir genç kızla tanışır. Komşuları olan bu genç kızın aydın ve değişik konuşmalarından ve fikirlerinden çok etkilenir. Düşünmenin bile yasak sayıldığı bu dönem de, düşünme cesaretini gösteren bu genç kızın hayati sorgulaması ve bazı şeylerin nasıl yapıldığından ziyade neden yapıldığı hakkında sorular sorması Montag ında kafasında soru işaretleri yaratır. Teknolojinin çok gelişmiş olduğu bir dönemden bahsediyoruz, kişilerin kimyaları  ve kokularindan taniyabilecek tazı  adı verilen elektronik köpeklerin bulunduğu, evinde kitap saklayanlarin hapse atıldığı,  evlerin yanmaz malzemelerle kaplandığı bir dönem.. Dünya da artık itfaiyecilere ihtiyaç kalmadığını düşünebilirsiniz ama yanılıyorsunuz.. En büyük görev onlara düşüyor.. Kitapları yakıp yok etme görevi.
Fahrenheit 451 ise kitap kâğıtlarının yanarak tutuştugu sıcaklık derecesidir.



Montag hayatı sorgulamaya başlar ve bir aksam yine kitap yakma görevine çıkarlar. Bu defa evinde kocaman bir kütüphanesi olan bir kadının kitapları yakılacaktır. Ancak işler istedikleri gibi gitmez ve kadın kitaplarından ayrılmak istemez, ne yaparlarsa yapsınlar ikna olmayan kadın alevlerin  içine atar kendini. Montag bu durumdan çok etkilenmistir. Kitapların  içinde uğruna ölüncek  ne var ki ? Şimdiye kadar onlara öğretilen şeyler kitapların hep boş duygu patlamalarını  yansıttığı, gereksiz düşüncelere kapilmalarina neden olduğudur.  Kafası karışan Montag o akşam eve hasta gider ve ertesi günde ise gitmek istemez. Hasta olduğunu söyler karısına..  Ancak gizlediği başka şeyler de vardır.  Mesela o akşam yangından kurtardığı  bir kitap gibi.. Karısı mildred  ise tam bir fanatiktir. Asla sorgulamaz  ve ne derlerse  ona inanır.. Montag in eve kitap getirmesi bu ailenin  sonunu hazırlayacaktır.

Distopik kitapları seviyorsanız fahrenheit 451 e de bayılacaksınız. Kitaplardan korkan insanların olduğu bir  dünyayı hayal edin !! Korkunç bir hikaye çıkacaktır ortaya!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2 Yaş Sendromu

Emir tam 21 aylık ve 2 yaş sendromuyla mücadeleye başladık.  Şimdi bu 2 yaş sendromu nedir ne değildir bi bakalım dedim ama içinden çıkı...