22 Ocak 2015 Perşembe

Bu aralar bana Touch'mayın.. ;)

İzlediğim bütün diziler ya sezon arasına girdiler yada final yaptılar. Bende yeni dizi arıyordum ki  Touch ' a denk geldim. Gerçi bu dizi zaten final yapmış ama "bence" izlemeye değer bilim kurgu dizilerinden biridir.


Martin Bohm adında eski bir gazeteci, 11 yaşında otistik oğlu Jake ile beraber yaşamaktadır. Karısını 11 eylül saldırılarında kaybetmiştir. Kendi dünyasında yaşayan ve konuşamayan Jake' in tek ilgi alanı elektronik aletler ve defterine yazdığı sayılardır hayatla başka irtibatı yoktur. Jake sürekli okuldan kaçar ve elektrik direğine tırmanır ve  okul bunu mecburen polise bildirmek zorunda kalır ve Martin 'in evine sosyal hizmetlerden birisi gelip Jake 'i bir kliniğe yatırmaları gerektiğini söyler. Martin istemese de mecbur kalır bu duruma ve oğlunu kliniğe yatırır ancak Jake tekrar kaçar!!
Olaylar bundan sonra gelişmeye başlar. Jake in özel bir yeteneği vardır. Geçmişi, geleceği, şu an olabilecek herşeyi görebilmektedir ancak konuşamadığı için bu msjları yalnızca sayılarla ifade edebilmektedir.Babası bu durumu anladığında artık dünyada yalnız olmadığının farkına varır! 


ilk izlemeye başladığımda bende anlamamıştım bu çocuk neden susuyor yada bu adam amma sabırlı pöff filan oldum ama  bölümler ilerledikçe konuyu daha net anlamaya başladım. 
bu dizide benim ilgimi en çok çeken şey olayların yalnızca Amerika da geçmiyor oluşu.. şuan yaşanan bir olayın zincirleme reaksiyonlar sonucu başkalarının kaderini değiştirebilmesi çok çok ilgimi çekti. 

Dizide geçen Fibonacci işaret ve terimleride ayrı bir konu. 
 6. yüzyılda Hint matematikçiler tarafından bulunmuş olan bu sayı dizisi Liber Abaci kitabında tavşanların üremesiyle ilgili problemin hesaplanması sonucu Fibonacci tarafından 1202 yılında ortaya konmuştu. Dizinin ilk sayı değeri 0, ikincisi 1 ve her ardışık elemanı da önceki iki elemanın değerinin toplamı alınarak bulunur ve bu halde 0, 1, 1(1+0), 2(1+1), 3(2+1), 5(3+2), 8(5+3), 13(8+5),21(13+8)... şeklinde artar.
Bu dizinin ileri elemanlarında, bir sonraki elemanın bir öncekine oranı Altın oran adı verilen ve yaklaşık 1,618 (1:0,618) değerine eşit bir sayıyı verir.
Altın oran matematikte genellikle \varphi\, harfi ile gösterilir.

Tabiattaki canlılarda uzuvların oranı altın oran adı verilen 1.618... sayısına uygunluk gösterir. Antik mimari eserler ve bazı modern mimari eserler bu orana uygun tasarlanırlar. Altın orana uygun ölçülerdeki nesnelerin ve canlıların daha estetik olduğu ve güzel göründüğü savunulur.
Ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru taneler sayıldığında çıkan sayılar Fibonacci Dizisinin ardışık terimleridir. Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir Fibonacci Dizisi mevcuttur. Fibonacci dizisinde ardışık elemanlar bir önceki elamanın oranındaki ardışık terimlerin farkıyla oluşan dizi de Fibonacci dizisidir. Ömer Hayyam üçgenindeki tüm katsayılar veya terimler yazılıp çapraz toplamları alındığında Fibonacci Dizisi ortaya çıkar. Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu taneler soldan sağa ve sağdan sola sayıldığında çıkan sayılar, Fibonacci Dizisi'nin ardışık terimleridir. Bitkilerin yapraklarının dizilişinde bir Fibonacci Dizisi söz konusudur; yani yaprakların diziliminde bu dizi mevcuttur. Mimar Sinan'ın da birçok eserinde Fibonacci dizisi görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camileri'ninminarelerinde bu dizi mevcuttur 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2 Yaş Sendromu

Emir tam 21 aylık ve 2 yaş sendromuyla mücadeleye başladık.  Şimdi bu 2 yaş sendromu nedir ne değildir bi bakalım dedim ama içinden çıkı...