31 Ocak 2015 Cumartesi

Beyaz Show/ Yapisik Kardesler/ Siyam Ikizleri


cuma gecelerini etiket yapan bir program beyaz show benim için :) eksik olmasın beyaz'da o etiketi sonuna kadar hakediyor. Gerçi benim için en unutulmaz bölümü Sezen Aksu'yu programa davet ettiği gün olmuştu. 
Bugün programda konuklari İvana Sert, İlker Ayrık,  Hakan Bulut ve Arkadaşım Hosgeldinde sıkça gördüğümüz Suzan Kardeş. 


Aslında bu yazıyı yazma sebebim konukların yeni vizyona girecek olan filmde oynamalari ve filmin konusu.. 

Yapisik dünyaya gelen 2 kardeşin evlilik caglari geldiginde kız isteme maceralarını anlatıyor. kardeşler yapisik olduğu için koyde kimse kız vermeye yanasmiyor ve kardeşler istanbula evlenmeye gidiyorlar. Ancak istanbulda aynı kadına aşık oluyorlar ve olaylar bundan sonra çok cetrefilli bir maceraya dönüşüyor... 


GELELİM KONUMUZA. .

huyumdur bilmediğim birsey duyduğum zaman araştırmaya başlarım bakalım siyam ikizi neymiş,  nasıl olurmuş ve neden siyam ikizi deniyor yapisik kardeşler. 

>>Chang ve Eng Bunker kardeşler, 11 Mayıs 1811’de o zamanlar Siyam olarak anılan Tayland’da dogdular. Chang ve Eng, birbirine karınlarından yapışıktı. Yaşadıkları bu durum, ilerleyen senelerde onları öyle meşhur etti ki tıp literatürüne “siyam ikizleri” tabirini kazandırdılar. Onlardan sonra bu tip vakalar “siyam ikizleri” olarak adlandırıldı.
İkizler, 1829’da İngiliz bir tüccarın Tayland’da kendilerini keşfetmesiyle sirklerde gösterilere çıkmaya başladı. 1839 yılında ise ABD’nin Kuzey Karolina eyaletine yerleştiler ve şov dünyasından kazandıkları parayla büyük bir çiftlik aldılar. 1843’te Adelaide Yates ve Sarah Anne Yates adında iki kız kardeşle evlenen ikizlerin toplam 21 çocuğu oldu. Evliliklerinde dört kişilik bir yatağı paylaşan eşleri, daha sonra farklı evlere taşındılar. İkizler ise bu sorunu üç gün Adelaide’in, üç gün de Sarah Anne’in evinde kalarak aştı.
1874’te Chang kalp krizi geçirerek uykusunda hayatını kaybetti. Kardeşi Eng uyandığında Chang’i ölü buldu. Eşini ve çocuklarını çağıran Eng için doktor çağrıldı. Doktor, ikizleri ayırma operasyonu gerçekleştirse de çok geç kalınmıştı. 

>>Siyam ikizleri,monozigot (tek bir yumurtadan gelişen) ikizlerin bir türüdür.Normal döllenme sonrasında,ikiz oluşumuyla sonuçlanacak hücre bölünmesinin belirli bir aşamasında,birbirlerinden tamamen ayrılmayıp,bu şekilde gelişmelerini tamamlayan yapışık ikizlerdir.
>> Türkiye ilk siyam ikizleri 1996 yılında Hatay da doğdu.  Göğüs kafelerinden yapisik olan ikizler 6 aylık olduktan sonra Almanyada 16 doktorun katıldığı,  7 saatlik bir operasyonla birbirinden ayrıldılar.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2 Yaş Sendromu

Emir tam 21 aylık ve 2 yaş sendromuyla mücadeleye başladık.  Şimdi bu 2 yaş sendromu nedir ne değildir bi bakalım dedim ama içinden çıkı...